TREDJEPARTSLOGISTIK, 3PL OCH TPL

Varför 3PL?


Det finns flera fördelar med varför man ska använda 3PL. De främsta anledningarna är att spara pengar, yta och arbete. När man lägger ut sina logistiktjänster på en extern leverantör så behöver man som egenföretagare eller e-handlare inte längre själv stå för lagerytor, hantera inleveranser, skapa dyra fraktavtal eller hantera kundtjänst eller returhanteringen av sina varor.

Flexibla lösningar

En annan fördel varför 3PL kan vara bra är om verksamheten är säsongsstyrd. En e-handlare som till exempel säljer skidglasögon och tillbehör och säljer majoriteten av sina produkter under vinterhalvåret, slipper själv jobba dygnet runt för att packa och skicka alla ordrar, eller tvingas ta hjälp av familj, släkt och vänner för att hinna skicka alla ordrar i tid. Har man en 3PL partner så är det din logistikpartner som ansvarar för att alla ordrar skickas enligt avtalad leveranstid och som har fullt personalansvar.


Läs mer om plock och pack

Kostnadseffektivitet

Om vi fortsätter med samma exempel som ovan, e-handlaren som säljer produkter relaterade till vintersport, behöver inte ha samma lagerbeläggning under sommaren som under vintern. Även här finns det goda skäl till varför 3PL är bra för små och medelstora e-handlare. Med en 3PL partner betalar säljaren bara för det lager som nyttjas. Det innebär att säljaren kan öka sitt lager inför högsäsong och minska sitt lager under lågsäsong.


Läs mer om lagring

Är du i behov av en 3PL leverantör?


    Spara pengar

    Det går också att spara pengar som företagare eller e-handlare vilket inte minst är en anledning till varför 3PL är så bra för många. Fraktavtal med de stora aktörerna som PostNord, DHL eller Schenker baseras ofta på volymen av ordrar som skickas. För att ens kunna få någon rabatt alls så måste man kunna garantera en viss ordervolym. En 3PL leverantör har avtal med flera logistikföretag och har ofta rabatterade fraktpriser då de skickar flera företags ordrar och därmed når upp i betydligt större fraktvolymer än en enskild e-handlare.


    Våra fraktalternativ