TREDJEPARTSLOGISTIK (3PL/TPL)

Vad är 3PL?


Det är inte alltid lätt att veta vad allt betyder eller vad som är 3PL med du har säkert hört talas om det.

3PL eller tredjepartslogistik som det heter och som förkortas 3PL eller TPL innebär att en tredje part mellan säljaren och kunden hjälper säljaren att sköta lagringen, leveransen och returer av säljarens produkter. Själva ordet tredjepartlogistik (3PL/TPL) kommer från engelskans third-party logistics.


Våra tjänster

I grund och botten så är 3PL en tjänst som underlättar för företagare och e-handlare när det kommer till hela logistikkedjan, från lager och plock av order till kundtjänst och returhantering i vissa fall. Allt styrs utifrån vad 3PL leverantören erbjuder i kombination med var säljaren av produkterna önskar att få hjälp och avlastning med. Så därför kan svaret på vad som är 3PL variera lite beroende på vad det finns för behov.


Läs mer om 3PL

Några av fördelarna med 3PL är kostnadseffektiviteten, flexibiliteten och att du sparar såväl pengar som yta. Många som startar en e-handel lagrar ofta sina varor och produkter hemma i lägenheten eller huset, kanske i källaren eller garaget. Men vartefter försäljningen ökar så ökar även lagerytan. Det är då lätt att man hamnar i ett läge där man behöver större lokaler att lagra sina varor och produkter i men få vill binda sig i årslånga och dyra hyresavtal. Går det dessutom riktigt bra finns det alltid en risk att man som e-handlare har vuxit ur lokalerna innan hyreskontraktet går ut och då behöver ytterligare en lokal.


Läs mer om lagring

Behöver du en 3PL partner?


    Här kommer 3PL in som en bra och alternativ lösning. Med en 3PL partner betalar man bara för det arbete som utförs och för den yta man nyttjar. Det betyder att man har en stor flexibilitet och kan både minska öka och sin nyttjandegrad i ett 3PL-lager och bara betala för det man använder. Skillnaden är alltså att man inte behöver betala för ytor som inte nyttjas. Det gör tjänsten 3PL väldigt kostnadseffektiv då man inte behöver binda upp kapital i stora lager eller binda upp sig i långa och dyra hyresavtal.

    En annan fördel med 3PL är att leverantören ofta har flera kunder och skickar betydligt större fraktvolymer än man som enskild företagare eller e-handlare gör och därmed har tillgång till kraftigt reducerade fraktpriser.


    Våra fraktalternativ