ANN HELLBERG
Hon hittade balans i livet
genom arbetsträning
När oförutsägbara händelser sker i livet är det viktigt att få hjälp att hitta tillbaka till en bra balans. Det är precis en sådan typ av resa som Ann Hellberg gör hos oss på Jobbex. Med hjälp av bland annat arbetsträning är hon på god väg att åter finna den där viktiga balansen i livet, balansen mellan jobb och privatliv och som kan vara så väldigt svår att hitta.
"Hej Ann!" ropas det tvärs över den stora lagerlokalen, "Hej Charley!" ropar hon tillbaka med ett stort leende och med armen så högt upp som det går, vinkandes. Det har blivit lite av en rutin, den där morgonhälsningen som sticker ut litegrann. Men så har det inte alltid sett ut. 2016 var året allt rasande för Ann, det var då en rad oförutsedda händelser och stress utlöste en depression som sedermera skulle resultera i sjukskrivning och arbetslöshet. Vid den här tidpunkten jobbade Ann deltid inom handeln, ofta kvällar och stämplade övrig tid. Den här kombinationen gjorde att pressen kom från alla håll på en och samma gång.
Arbetsgivaren brydde sig inte om att jag var tvungen att söka jobb. Arbetsförmedlingen brydde sig inte om att jag hade deltidsjobb som jag var tvungen att utföra utan krävde att jag skulle vara aktivt arbetssökande med allt vad det innebär.
– Mina arbetsdagar var från åtta på morgonen till åtta på kvällen.
Förutom att lyckas tillfredsställa såväl arbetsgivare som Arbetsförmedlingen med deras krav hade Ann vid tidpunkten en liten dotter att ta hand om, en misslyckad handledsoperation som spökade och andra privata angelägenheter som både krävde och tog en massa tid.
Vändningen och resan tillbaka kom när hon fick chansen att arbetsträna hos en annan aktör efter en tids sjukskrivning. Där fick hon jobba med service, något som Ann alltid tyckt om. Hon fick där bland annat hjälpa till med lokalvård vilket var en uppgift som passade Ann bra då hon kunde göra det utan att behöva vara bland en massa andra människor. Parallellt med arbetsträning fick Ann möjlighet att delta i insatsen TUNA och fick där träffa coachen Anna. Under den här perioden fick Ann jobba mycket med sig själv och projektet gav henne många nyttiga verktyg att kunna arbeta med när det är jobbiga perioder. Hon berättar exalterat om hur det här projektet har varit en av de viktigare delarna i hennes resa tillbaka.
Senare gick hon vidare till en annan del i verksamheten där de plockade ur batterier ur laptops och gjorde om till powerbanks. Hon jobbade sig upp i halvtid när bolaget tyvärr gick i konkurs. Då kraschade allting återigen.
– Jaha, då försvann alla mina livlinor igen, minns Ann att hon tänkte.
”Det bästa med att få arbetsträna är att få möjligheten att komma ut på ett arbete, bryta mönster och få in rutiner.”
NPF-utredningen som skapade förståelse
I samband med att hon skrev in sig som arbetssökande igen hos Arbetsförmedlingen fick hon möjlighet att träffa en arbetsterapeut som genom sina tester kunde se att Ann hade förhöjda värden och rekommenderade henne att göra en NPF-utredning.
– Hade hon inte sagt något så hade jag nog aldrig gjort det.
Jag har ju en dotter och är det ärftligt så är det klart att jag gör en utredning. Så här i efterhand förstår hon varför hon ibland agerar eller tänker som hon gör.
– Med utredningen har jag kunnat rannsaka mig själv och även hela min livstid, att okej, jag är inte dum i huvudet – jag tänker bara annorlunda.
Det är lättare att hantera livet idag med alla dom verktyg och den vetskap jag fått. Jag slipper ha allt i huvudet och blir inte längre lika trött.
Började arbetsträna på Jobbex
Ann påbörjade arbetsträning hos oss på Jobbex redan i början av 2020, en period som inte blev så bra och varade bara i en dryg månad bland annat pga. covid och NPF-utredningen. Därför fanns det en viss oro inför att ge det ett nytt försök våren 2022 men hon kände att hon ville ge det en chans till. Tillsammans med hennes handläggare på Arbetsförmedlingen kom de överens om att komma på ett förutsättningslöst studiebesök. Vid besöket upplevde Ann en stor skillnad mot tidigare. Lokalerna hade både byggts ut och renoverats, det var mer luftigt och den allmänna känslan var positivare.
Hon berättar att hon har fått jobba i sitt eget tempo vilket hon uppskattat mycket. Att hon trots dagar som varit extra tunga faktiskt har lyckats att ta sig hit. Även de gånger då hon haft tankar på att åka hem direkt igen, har slutat med att hon fullgjort hela sitt pass.
– Resan har varit bra, säger hon.
Steg nummer ett var att komma utanför dörren hemma, nummer två att komma till arbetsplatsen och nummer tre att gå in genom ytterdörren på jobbet över huvud taget.
– Men jag tror det var viktigt att mina handledare mötte upp mig redan innanför dörren de första dagarna, berättar Ann.
Det blev precis så som vi hade kommit överens om och det kändes tryggt. Sedan med tiden så förflyttades det och Ann klev själv hela vägen in på lagret. Det är nog mycket därför som jag har lyckats att ta de här stegen, att vi har fullföljt det vi kommit överens om, i handling. Jag tror det är A och O att det fungerar i en arbetsträning.
Hon berättar att hennes eget mål just nu är att prova och se vad kroppen klarar av. Hon vet att full tid inte kommer att fungera men siktar och hoppas kunna nå en sysselsättningsgrad på mellan 50–75%.
– Jag har inte släppt 75%. Jag skulle nog kunna mer, och ändå hålla 24/7. För det är något som jag har fått lära mig på den här resan att man inte får tänka bara arbetstid. Utan man måste klara av att fungera 24/7. För det är tydligen något jag aldrig har tänkt förut, utan det har jag fått lära mig på den här resan, berättar hon.
Ann berättar att hon tycker att det är en förmån att få arbetsträna. Att slippa produktivitetskraven, att man får växa och att det får ta tid.
Skulle du rekommendera arbetsträning för andra personer som sitter i samma sits som du gjorde?
- Det skulle jag göra, definitivt! Jag skulle säga ta chansen, det är en jättehjälp att ta sig tillbaka.
Mer om Ann
Namn: Ann Hellberg.
Ålder: 46 år.
Arbetsuppgifter: Lagerarbete.
Gör på fritiden: Fritiden ägnas till att vara ideell hjälpledare i barngymnastik för 5–6 åringar och är dessutom väldigt delaktig i sin dotters truppgymnastik. Utöver detta simmar hon varje vecka.
Drömmer om: Att få ett jobb där jag trivs och kunna skaffa ett radhus eller en sommarstuga strax utanför Katrineholm.
Arbetsträning är en del av vårt DNA
För oss på Jobbex har det alltid varit viktigt att kunna ge människor möjligheten att arbetsträna hos oss. Vi ser det som en del av vårt DNA och en självklarhet att ge tillbaka till samhället vi verkar och lever i. Vi tror att företag sitter på maktpositioner och kan göra avgörande skillnader för individer. Vi vet att arbetsträning kan göra skillnad genom att låta människor få vara en del av vår verksamhet, utan några krav på produktivitet för att ta sig närmare den reguljära arbetsmarknaden igen efter exempelvis en långtidssjukskrivning eller arbetslöshet.
Kort om arbetsträning
Arbetsträning innebär att personer under en tid får vara på en arbetsplats och delta i den dagliga verksamheten. Deltagaren får möjlighet att i anpassad form och under handledning genomföra arbetsuppgifter utan några krav på produktivitet. Målet med arbetsträningen är att ge deltagaren erfarenhet och referenser att ta sig närmare arbetsmarknaden.
Behöver du hjälp med din e-handelslogistik?
Fel: Kontaktformulär hittades inte.