TREDJEPARTSLOGISTI, 3PL och TPL

Hur mycket kostar 3PL?


Hur mycket kostar 3PL är en vanlig fråga och som får många sökningar på exempelvis Google.

Kostnaden styrs utifrån flera olika aspekter där bland annat produkternas utformning och egenskaper spelar roll precis som vilka tjänster man vill ska ingå i samarbetet med sin 3PL leverantör eller partner. Exempelvis kan det skilja i pris om produkten är liten, tar liten plats och är enkel att förpacka som till exempel ett halsband eller om produkten istället är livsmedel som kräver en viss temperaturhållning, kontroll av förbrukningsdatum eller om produkten kräver en speciell typ av paketering inför frakt. Ibland kan det även vara så att vissa varor och produkter kräver en ompaketering innan de ska fraktas till slutkund. Kanske ska produkten brandas med ditt varumärke.

Vad är behovet?

Fördelen med tredjepartslogistik (3PL) är att det är så otroligt flexibelt och skalbart och att man som kund endast betalar för det man nyttjar . Det gör att vissa endast är i behov av ren förvaring och lagring. Kanske behöver man ett lager som hanterar EU-pall med varor från en tillverkare och att man endast önskar små avrop. Andra kunder önskar en helhetslösning för hela logisikkedjan där kundens varor skickas från tillverkaren till sitt 3PL lager som tar emot varorna, kontrollerar sändningen, gör en inleverans i lager på pall eller i plockhylla, tar emot ordrar direkt från e-handlarens webbshop, plockar och packar ordern och skickar till slutkund. Kanske önskar även kunden att 3PL partnern tar hand om kundtjänsten eller returhanteringen när slutkund vill göra ett byta eller nyttja sin ångerrätt.

Hos många 3PL leverantörer kan man utöka sina tjänster vartefter verksamheten växer vilket gör att man slipper ta hjälp av vänner, nära och kära eller själv anställa personal vid hög orderingång eller högsäsong.


Läs mer om 3PL

Kostnadseffektivitet

Det är såklart en investering att ta hjälp med sin logistik hos en 3PL leverantör och partner men investeringen gör en hel del besparingar med. Exempelvis slipper man själv ordna och binda upp sig i dyra och långa hyresavtal för en lagerlokal, anställa och hantera personal, lägga tid på att hantera, plocka och paketera varor och ordrar och mycket mer.

En bra 3PL leverantör har även ett driftsäkert lagersystem som kan integreras mot många e-handelsplattformar. Ett bra lagersystem gör ökar även säkerheten och kontrollen på lagret och inventarierna.


Läs mer om lagring

Behöver du en 3PL partner?


    Betala inte mer än du behöver

    När man driver ett litet eller medelstort företag är det ofta av yttersta vikt att inte dr app sig stora och onödiga kostnader, att effektivisera sin tid då man kanske inte har möjlighet att anställa. Det gäller allt som oftast att få ut så mycket som möjligt för varje investerad krona.

    Så, hur mycket kostar egentligen 3PL? Som du kunnat läsa här ovan så är det svårt att ge ett exakt pris då kostnaden styrs utifrån flera typer av parametrar. Dock betalar du aldrig än du behöver, det är den stora fördelen med tredjepartslogistik (3PL). Det gör att även små egenföretagare, start ups eller e-handlare kan ta hjälp med sin lager och logistikhantering till lägre kostnad än att göra allt själv med höga fraktkostnader och låga och dyra lokalkostnader. I tjänsten kan man även välja till kundtjänst och returhantering vilket innebär att man som kund kan lägga mer tid på kärnverksamheten, produkterna och att öka försäljningen utan att tänka på att leverera alla ordrar i tid eller besvara kunder i kundtjänsten.


    Våra tjänster